Балони, символ на надеждата, за хората с редки болести на 28 февруари

Балони, символ на надеждата, ще полетят в небето на София и Пловдив утре по обяд. Поводът е Международния ден на хората с редки болести. Тази година мотото му е “Научният подход дава безкрайни възможности”. В столицата пациенти и съпричастни на каузата за приемане в обществото и адекватно лечение у нас ще се съберат в 13 часа пред Министерство на Здравеопазването, а в Пловдив в същия час – пред сградата на общината. След това, от 14 часа, безплатни тренировки за раздвижване и тонус ще има в столичния PlaySportCenter. А под тепетата Медицински център “РареДис” обявява „Ден на отворените врати“, в който от 9:00 до 12:00 часа желаещите ще могат да разгледат центъра и да зададат своите въпроси на екипа.

Според председателя на Националния Алианс на хората с редки болести Владимир Томов, сред проблемите у нас са все още трудното диагностициране, невъзможността да бъде осигурена адекватната като продължителност рехабилитация, както и осигуряването на пациентите с медикаменти, ползвани и в Европа.

В Пловдив миналата седмица бяха наградени лекари, съпричастни с каузата. За същото утре пациенти ще отличат с грамота и община Пловдив.

снимка: в МЦ “РареДис”

Може да харесате още...