България се представя на Международен агро-форум в Париж

Традиционни млечни и месни храни, вина, пчелен мед, продукти от маслодайна роза, етерично-маслени култури и билки – така изглежда България, събрана на няколко квадратни метра площ, на Международното селскостопанско изложение „SIA (Salon International de l’Agriculture) 2017” в Париж, Франция. Агросалонът се откри днес с изпълнения на български народни танци. А между акцентите в официалните разговори бяха “късите доставки” – от фермера до потребителя – и българското вино.

Макар че вече има и положителен български опит за фермерски пазари, при които малките производители директно се срещат с купувачите, стана ясно, че екип от български експерти ще черпи опит от Земеделската камара на Франция за развитие и налагане на късите доставки. За това са се договорили служебният министър на земеделието Христо Бозуков и Клод Кошоно, председател на организацията на земеделците в Франция. Кошоно разказал за инициативата „Добре дошли във фермата“, в която участват 8000 земеделски производители и предлагат своите продукти директно на пазара. У нас практиката за дни на отворени врати във фермите работи четвърта година и F2F TV вече е разказвала за някои от тях.

Разговорът на Бозуков с генералния директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) Жан-Мари Оран пък постави фокус върху тазгодишното домакинство на страната ни на 40-я Световен конгрес по лозарство и винарство и на Генералната асамблея на OIV.

Вчера по време на срещата си с френския си колега Стефан льо Фол в Париж министър Бозуков подкрепи заключенията на министрите от Шамбор през септември миналата година, че в никакъв случай не трябва да се допуска екзит от Общата селскостопанска политика (ОСП). „Не трябва да се допуска намаление на финансирането, за да се избегнат сътресения при нарастващите предизвикателства в земеделието и повишените изисквания към стопаните“, са думите му. Според него е необходимо преразглеждане на действащото законодателство, за да се насочва по-добре помощта за организации на производителите.

 

Може да харесате още...