Съборът в Копривщица вече е част от културното наследство на ЮНЕСКО

Съборът в Копривщица официално стана част от културното наследство на ЮНЕСКО. На тържествена церемония на 21 февруари в Централата на световната организация Генералният директор Ирина Бокова връчи на кмета на българското градче Генчо Герданов Сертификат за вписване на Събора на народното творчество в Регистъра на организацията за най-добри практики на световното нематериално културно наследство. Това е петият елемент, вписан в ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва.

Вече половин век Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на българския град. Традиционното събитие се организира за около 10 хиляди участници от различни краища на страната, българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.

В изказването си на церемонията посланикът на България във Франция Ангел Чолаков отбеляза, че това е едва началото на още по-дълъг процес по отстояването на българските традиции и същността на Събора в Копривщица.

снимка: българска фолклорна танцова трупа, архив

Може да харесате още...