12 партии и 9 коалиции ще се състезават за депутати в 44 НС

Общо 21 политически субекта ще се борят за свои депутати в 44-тото Народно събрание. 6 партии не успяха да влязат в предизборната битка. Листите на състезателите за доверие на избирателя вече са регистрирани, кампанията – макар и отдавна започнала в социалните мрежи и в средствата за масова информация – официално стартира на 26 февруари и ще приключи на 24 март.  За българите в чужбина, които желаят да подадат електронно заявление за гласуване извън страната на 26 март, е важно да знаят, че системата вече предлага допълнителна функционалност „виртуална клавиатура с кирилица“. Тя е достъпна чрез бутона глобус, разположен в десния край на текстовите полета, в които е задължително данните да се изписват на кирилица, съобщиха от ЦИК. И още:
От ЦИК обясняват: “В случай че желаете да подадете заявление за гласуване извън страната, а клавиатурата не ви позволява да пишете на кирилица, кликнете еднократно върху бутона “глобус” в десния край на полето, на екрана ще се появи изображение на малка клавиатура. Можете да кликате с мишката върху бутоните на екрана, без да използвате реалната си клавиатура, като по този начин попълните полето. Когато въведете необходимите данни, изберете бутона “ВЪВЕДИ”, за да затворите виртуалната клавиатура и да преминете към следващото поле.” Ако все пак имате технически проблем, можете да се обърнете за съдействие на email адрес support@cik.bg. Крайният срок за подаване на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия изтича в 24,00 часа българско време на 28 февруари.

F2F TV напомня, че и в тази кампания ще остане зона, свободна от политика. Напомняме на читателите си, че за предпазване от фалшиви новини, но за запознаване с лицата от листите и с програмите на политическите партии и коалициите, най-добре е да се ползват официалните им сайтове. Платените публикации в медиите, според нас, са ПР материали, които може да бъдат едностранчиви. Друг източник на информация, която да ви помогне за оформяне на лично мнение с ограничена възможност за външна манипулация, са телевизионните дебати, в които нашият съвет е да отсявате личните нападки срещу съперниците и отговорите, които изместват въпроса на водещите. По-важно е да чуете какво ще направят кандидатите за депутати и как точно. Всичко останало не засяга вашия живот.

Пожелаваме успех на българския избирател!

Може да харесате още...