Държавата ще прибере 50% отчисления от печалбата за 2016-та на държавните предприятия

Служебният кабинет прие Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала за финансовата 2016 година. Става дума за 50 на сто, уточняват от пресцентъра на правителството. От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране. Извън обхвата на разпореждането са и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“ поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014-2020 година.
Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите за държавата е 31 май 2017 г., а 15 юли 2017 г. – за дружествата, които съставят годишен финансов отчет съгласно чл. 31, ал. 1 от Закона за счетоводството.
С Разпореждането се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2017 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти.

Може да харесате още...