Без “пръстов автентификатор” в извънболничния сектор до 2018-та

Отлага се въвеждането на “пръстовия автентификатор” в извънболничния сектор, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Решението ще предпази здравната система от срив в медицинската, техническата, информационната и финансова стабилност на здравеопазването, обяви министърът д-р Илко Семерджиев. Отлагането е за 2019-та година. 

По изчисления на НЗОК при внедряване на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да бъдат закупени още поне 25 – 30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв. Ще бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и други. До момента софтуерът за обезпечаване на системата с „пръстова автентификация“ е струвал на болничния сектор над 4 милиона лева и на НЗОК – 477 000 лева.

НЗОК декларира пълна невъзможност за поемане на допълнително натоварване с подобен мащаб, както и липса на средства, техника и налични помещения за инсталирането й. Към настоящия момент изчислителната мощност на сървъра, осигуряващ работоспособността на регистрационната система, не е в състояние да поеме допълнителни натоварвания над тези, произтичащи от болничната помощ, обясняват от здравното ведомство.

При над 43 411 000 посещения при първичната и специализираната извънболнична помощ, денталната помощ и медико-диагностичната помощ за 2016 г., в сравнение с хоспитализациите през същата година, ще се достигне до 2 116 % увеличаване на „пръстовите автентификации“.

За пръстовия отпечатък в болничната помощ се изчаква решението на 5 членния състав на ВАС. Делото е на 16 март.

Може да харесате още...