Антон Баев тръгва да броди със Спас Господов из българската народопсихология

Пълното нецензурирано от автор и от издател съчинение за Спас Господов излиза с щемпела на издателството за българска литература Lexicon на 23 февруари. Както заявява в апостроф в началото самият Спас Господов, романът – трагикомедия е посветен на „българския постмодернизъм, който е рядко щастие, маскирано като Liebestod.” И наистина, за постмодернизъм в български вариант вече не се говори, след като Спас Господов провъзгласи смъртта му преди години. Но и каква по-хубава смърт от една истинска Liebestod (смърт от любов) – пита авторът Антон Баев. И още въпроси в книгата: Колко пъти (и от какво?) умира българинът? Колко пъти (и как?) възкръсва? Кои са българите – народ „во чревото адово” или Спасители на Господ? Възможна ли е (и къде?) щастливата държава на българина без нещастната държава на българите?
Разминават ли се (и как?) българската история с историята на българина?

Спас Господов, син и внук на знаменития Бай Ганю, дава някои отговори без да го питат, а друг път мълчи – и когато го питат.

Романът няма да ви остави да скучаете в нито един ред; ще развеселява, но и леко натъжава – до последната му страница. Роман-усмивка, роман-ирония, роман-сарказъм. Роман за разпада на българската народопсихология.

“Защото всички ние срещаме Спас Господов всеки ден и навсякъде, само дето не знаем (преди да прочетем тази книга), че това е истинската история на един умиращ и вечно възкръсващ български архетип. Архетипът на нашата генна памет, родова култура и съпротивата й срещу всичко чуждо. Роман, след чиято последна страница ни идва да перифразираме Алеко: „Прощавай, Спас Господов, не е за чудо пак да се срещнем!” – казва Антон Баев.

А от издателство Lexicon твърдят, че книгата му е бестселър. И разкриват рецептатата му: “Нарязвате на ситно “..добрия войник Швейк”, пускате в около литър сълзи. Добавете 8 с.л. хумор. Ирония и сарказъм на вкус. Прибавете едно перце от “Форест Гъмп”. Run F. run! Пуснете парче тел и/ или пирон, за да хване застройката. Не забравяйте през цялото време да баете. ДМЕМ е подходящотo за всички случаи изящно словосъчетание. Разбъркайте с Алековата лъжица. Сервирайте”.

Ако ви хареса, може да повторите 🙂

Може да харесате още...