40 кукери и гайдари на Дионисиево шествие в Пловдив след месец

40 кукери и гайдари ще се включат в Дионисиево шествие в Пловдив на 18 март. Те са от калоферската трупа и ще поведат шествието в 11.30 часа от градинката до Римския стадион през Главната улица до фонтана пред кметството. Там ще бъде инсталирана 50-литрова бъчва и всеки ще може да опита новата винена реколта. Така ще се постави начало на тазгодишната международна изложба за вино “Винария 2017”, която се очаква да представи под покрива на панаирния град новите колекции на повече от 55 български и чуждестранни изби от 22 до 26 март.

На “Винария 2017” ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора, съобщава Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Открита дегустация на 23 февруари ще представи носителите на отличия от Международния конкурс за вина и спиртни напитки, най-голямото събитие в съпътстващата програма на изложбата.

Тя привлича вниманието и на много чуждестранни експерти. Най-добрият сомелиер на Германия Маркус Берлингоф и еножурналистката от Великобритания Каролайн Гилби идват в Пловдив специално за винената изложба. Лекции ще изнасят енолози от Франция, Италия, Гърция и Румъния.

Специална презентация ще ориентира производителите как да излязат на винения пазар в САЩ. Тя се организира от Сдружение „Бранд маркетинг организация за световни вина“, която популяризира и изнася български напитки на американския пазар.

За първи път у нас ще има презентация с дегустация на италиански, грузински и чилийски вина, направени в съдове от глина, керамика и грес. Интересът към този древен метод се възражда в началото на 21 век и той вече се използва от стотици майстори в Европа. Модерният вариант на старинната технологията ще бъде представен на майсторския клас „Винификация в амфора“ на 24 февруари. Новост за „Винария“ е и дегустацията „Шоколад и вино“, която ще се проведе същия ден.

Наред с гроздовите еликсири, посетителите могат да пробват и различни видове храни, които предлагат участници в Международната изложба „Фудтех“ и които превръщат Града на виното и деликатесите в кръстопът на вкусове. Неговата оригинална визия и панорамата от изискани продукти привлякоха миналата година близо 40 000 гости от страната и чужбина.

снимка: архив Дионисиево шествие

Може да харесате още...