Майсторът на френското фентъзи Пиер Певел среща читатели в Пловдив и София 

Българските читатели познават Пиер Певел с трилогията му „Остриетата на Кардинала”, а вече имат възможност да прочетат и първите два тома от сагата „Върховното кралство” („Рицарят” и „Наследникът”). Иначе става известен с трилогията „Сенките на Вилщад“, публикувана през 2001-ва, а следващата година печели Голямата награда за фантастика. Днес авторът ще се срещне с читатели в Пловдив. От 19 часа в клуб Петното на Роршах той ще е заедно със Стефан Марсан, основател и директор на Издателство „Бражелон”, създадено през 2000 г. като специализирано в областта на литературата на фантастичното. За срещата е осигурен преводач. След Пловдив, турнето на Певел в България продължава – пак с преводач и свободен вход – така:

16 февруари (четвъртък) от 18:30 ч. в София, Книжарница „Хеликон” (хотел „България”)
17 февруари (петък) от 19:00 ч. в София, Младежки театър „Николай Бинев“, Камерна зала

И малко за романите му в аванс: те се доближават до ухронията, характерна за жанра фентъзи. Вдъхновени са от конкретна историческа епоха, но светът им се различава от реалния с присъствието на чудесни елементи (магия, свръхестествени създания: дракони, феи, елфи, дракони, змейове, гномове, тролове…), които оказват решително влияние върху развитието на Историята, като са вплетени в динамичен сюжет, среща с тъмни сили и тайнствени общества, интриги и кръвопролития, елегантно подправени с тънък хумор.
Самият автор съветва читателите си така: Започнете с поредицата „Остриетата на Кардинала“…, но само в случай, че си падате по историческо фентъзи, дракони и бандитски приключения. Но кой ли не обича тези неща?“

За своите романи Певел е получил най-големите награди, присъждани в този жанр: два пъти „Имажинал“ – Голямата награда за най-добър френски роман (2002) и Наградата на гимназистите (2009), както и „Дейвид Гемел“ (2010) за трилогията „Остриетата на Кардинала“, преведена в над десет страни, включително във Великобритания и САЩ.

В началото на кариерата си е разработвал настолни ролеви игри, работил е като сценарист и журналист; подписвайки романите си с псевдонима Пиер Жак.

Може да харесате още...