Пациентът ще получава с епикризата финансов документ с анализ за болничните манипулации и цените им

Пациентът ще получава  заедно с епикризата персонифициран аналитичен финансов документ, който да го информира за извършените му манипулации и техните цени в болниците. Така, според експертите, ще се осъществява контрол от страна на пациента върху системата, по която се лекува. Това се договориха участниците в преговорния процес по Националния рамков договор за медицинските дейности през 2017 година. Днес в здравното министерство официално го стартираха Надзорният съвет на НЗОК и ръководството на БЛС.  Те постигнаха съгласие и да се добавят 74 милиона лева от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ, още 8 милиона лева – за специализираната извънболнична помощ, а с остатъка от резерва да се покриват другите дефицити.
Страните в преговорите са единни и за недопускане на пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ, както и за изчакване на съдебното решение относно приложението на автентификатора в болниците. Делото за пръстовите отпечатъци е насрочено за 16 март във Върховния административен съд.

„Скоро не е имало такъв шанс за договаряне в здравната система и добронамереност от страна на преговарящите“, констатира новият председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов.
Здравният министър в служебния кабинет д-р Илко Семерджиев остави партньорите да преговарят насаме с пожеланието да сложат подписите си под нов Национален рамков договор в края на февруари.  Той се договаря при приет закон за бюджета на НЗОК за 2017 година със заварен дефицит от 124 милиона лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 милиона лева, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Може да харесате още...