Комисията по правосъдие и вътрешни работи на ЕП с подкрепа да отпаданат американските визи за българи

Резолюция в подкрепа на България и още четири държави-членки по отношение на визите за САЩ приеха с 34 гласа “за” в четвъртък сутринта членовете на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, сред които е и българският евродепутат Емил Радев. “В резолюцията се настоява ЕК да спази многократно отлаганото си законовото задължение и да излезе с предложение за делегиран акт най-късно два месеца след приемането на документа. Този акт трябва да предложи премахването на САЩ от списъка на държавите, които се ползват с безвизово пътуване към ЕС, и трябва да бъде обсъден от Европейския парламент и Съвета, преди да бъде окончателно приет”, информират от ГЕРБ, чийто депутат е Радев.

Той е коментирал, че с тази резолюция Европейския парламент изпраща много важно послание за подкрепа към България. „ЕП доказва, че е недопустимо гражданите на пет държави-членки да бъдат третирани по различен начин от нашите трансатлантически партньори.“ И още: „Европейската комисия трябваше да излезе с делегиран акт още през пролетта на 2016 г., но изглежда тя не само поставя интересите на САЩ над тези на европейските граждани, но и пречи на европейските законотворци – Европейския парламент и Съвета на ЕС, да си свършат работата и да вземат решение за бъдещата визова политика на ЕС спрямо САЩ“. В заключение Емил Радев е изразил надежда, че диалогът с новата американска администрация по отношение на отпадане на американските визи ще продължи.

 

В момента държавите-членки на ЕС, чийто граждани имат нужда от визи за САЩ, са България, Румъния, Хърватска, Кипър и Полша.

 

Може да харесате още...