Купуваме машини за гласуване, няма да са под наем

В план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите се включва и закупуването на машини за гласуване. Това обявиха днес от служебния кабинет. На заседание днес министрите одобриха за целта допълнение в план сметката за разходите по подготовката и произвеждането на вота за народни представители. Размерът на допълнителните разходи ще бъде определен до размера на сключения/те договор/и, а средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. Колко точно ще струват машините – тепърва ще стане ясно от договора за обществена поръчка.  
Има промяна и с прехвърляне на функциите (и съответно на финансирането) по организирането на международния пресцентър за изборите – с него ще се заеме БТА, вместо Министерството на външните работи. Мотивът е изключителната натовареност на МВнР с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министерският съвет прие и тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по БНТ, БНР и техните регионални центрове в рамките на предизборната кампания. Тарифата е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на двете обществени медии. Предизборната кампания се отразява в програмите на БНТ и БНР под формата на клипове, диспути и други форми, договорени с представители на участниците в изборите по реда и условията, уредени в Изборния кодекс.

Всички медии, които сключват договори с политически партии за периода на кампанията, трябва да ги обявят в ЦИК.

 

Може да харесате още...