„Реквием” на Моцарт за 30 години от кончината на маестро Добрин Петков

С изпълнение на РЕКВИЕМ на МОЦАРТ – най-великия шедьовър в кантатно-ораториалната музика, ще се отбележи 30 години от кончината на Добрин Петков. Концертът на Опера Пловдив е точно на 10 февруари – дата, на която е починал един от най-изтъкнатите и талантливи ръководители на пловдивските симфоници. Диригент на Моцарт-Реквием ще е маестро Диан Чобанов, а солисти са Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров. Концертът е в Дом на културата „Борис Христов” от 19 часа.
РЕКВИЕМЪТ (букв. ‘вечен покой’, лат.) е тържествена траурна меса /заупокойно богослужение/ в Римо-католическатa църква, по стандарт съставена от 14 канонични части, като само музикалните интерпретации през вековете на композиторите са различни. Реквиемът няма аналог в Православието и Протестантството. За най-интересни интерпретации на темата “Реквием” се считат тези на Джузепе Верди и Волфганг Амадеус Моцарт.

Реквиемът на Моцарт е може би най-великият шедьовър в кантатно-ораториалната музика. Моцарт започва да пише своя Реквием през 1791 г., когато композира и последната си опера – „Вълшебната флейта”, по поръчка на граф Франц фон Валзег, но умира, преди да успее да довърши всичките 13 части от него, като малко преди смъртта си споделя със съпругата си, че е убеден, че няма да живее дълго и че Реквиемът, който композира, е всъщност за собствената му смърт. Първото му изпълнение е от 10 декември 1791 г. – 5 дни след смъртта му и три дни след погребението му (в общ гроб), по време на мемориал в негова памет.

Може да харесате още...