Големият Бил Брайсън се завръща с новото издание на „Кратка история на почти всичко”

Знаете ли на какво разстояние от нас е Юпитер? Питали ли сте се някога какво ще стане при евентуален сблъсък на Земята с астероид? А на какво се дължат масовите пет измирания на видове, които на няколко пъти са застрашили бъдещето на живота на нашата планета? Отговорите на тези и множество други въпроси, свързани със зараждането на живота и еволюцията на видовете на Земята, ни дава видният англо-американски журналист и популяризатор на науката Бил Брайсън. От научно-популярната му книга „Кратка история на почти всичко”(ИК „Сиела”), която излиза в ново редактирано издание у нас след година отсъствие от книжарниците, научаваме ключови факти и интересни открития в сферата на съвременната физика, астрономия, биология, генетика, геология и за развитието на природните науки като цяло, през последните сто години.
Изцяло научно подкрепена с факти и примери и написана на достъпен за широка аудитория език, „Кратка история на почти всичко” събира на едно място сложни концепции като Големия взрив, еволюцията, тектониката, размера на ядрото на атома и дори квантовата физика, обяснявайки ги по увлекателен начин.

Голяма част от книгата е посветена на забавните истории зад големите научни открития, на ексцентричния характер на учените, както и на странните стечения на обстоятелствата, които са довели до научния прогрес. Написаното от Брайсън не изисква задълбочени предварителни познания по физика, нито умения за разрешаване на сложни задачи и формули, а единствено жажда за знания, любопитство и въображение.
„Кратка история на почти всичко” е отличена с престижната европейска награда „Декарт” за популяризиране на науката през 2005 г. Новото издание е в превод от английски на Маргарита Хаджиниколова и с корица на художника Дамян Дамянов.

 

Може да харесате още...