Специалните сили в Пловдив вече ще са самостоятелна част в Българската армия

На тържествена церемония днес 68 бригада Специални сили, наследник на Парашутната бригада под тепетата, се обособява като отделен елемент от Българската армия. Тя ще бъде непосредствено подчинена на Началника на отбраната. Това става възможно с приетите от последното Народно събрание  промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, публикувани в Държавен вестник на 9 декеври миналата година. Според тях Специалните сили стават юридическо лице на бюджетна издръжка. Самостоятелността на структурата на командосите я доближава до евроатлантическите и световни стандарти по отношение на Силите за Специални операции.

Военните експерти смятат, че така ще се постига по-добро планиране, осигуряване, командване и управление, както и използване по предназначение на Силите за Специални операции в България. Ще се повишат оперативната им съвместимост и оперативните възможности.

На церемонията присъстват заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, висши офицери от Българската армия, представители на местната и държавна власт, бивши командири и ветерани от Специалните сили.

Тържественият ритуал завършва с молебен за здраве на личния състав и успех на Специалните сили.

Може да харесате още...