29,9 милиона ще струват изборите за нов парламент

29,9 млн. лева ще струват изборите за нов парламент на 26 март. Днес служебният кабинет прие план сметката за разходите по тяхната подготовка и провеждане. Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 година. Като една от най-важните задачи на служебното правителство определи днес провеждането на вота служебният премиер Огнян Герджиков. „Това е голямата ми амбиция – да направя много решителни крачки срещу това уродливо явление, на което сме свидетели през последните години – тази срамна търговия с гласове. Нямам илюзията, че ще се справим на сто процента, но поне да си проличи много решителна крачка в тази насока, защото ние не сме европейска държава, ако продължаваме по този начин – вместо да провеждаме избори, да търгуваме с гласове”, каза проф. Герджиков. По думите му, успешните избори не може да се проведат без активна обратна връзка с обществото и затова ще бъде конструиран изборен борд, който да подпомага организацията на предстоящия вот.

Координацията на процеса по подготовка и провеждане на изборите е възложена на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност Стефан Янев. Той организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

Може да харесате още...