Влага, мухъл и течове заплашват книгите в НЧ “Иван Вазов-1871” Сопот. А хората?

Влага и течове заплашват книгите в Библиотеката на НЧ “Иван Вазов – 1871“ Сопот. “Имаше си стари течове много, но сега има и нови! Днес пак вали сняг, топлим само колегите в една стая, която сме им пригодили, иначе цялата библиотека не я отопляваме. Някои от книгите вече са пострадали” – разказа тази сутрин пред F2F TV Диана Недкова, председател на читалището. Пукнатините и шупналата мазилка от тавана и стените му са грозна визитна картичка на това докъде може да се стигне с отношението към една институция, съхраняваща духа и културата, 145 години след нейното основаване. “Защо?” – питат от читалището във фейсбук страницата си.

Как се стига дотук, разказва Диана Недкова: “След направен ремонт – цялостен на покрива на сградата ни през 2009 година – се появиха много и обилни течове в цялата сграда: библиотека, сцена, гримьорни и репетиционни зали. След многократни уведомления до община Сопот (тъй като тя беше възложител на поръчката за ремонта) положението е същото, дори по-лошо. 

През миналата година беше вкарана докладна записка от страна на Кмета на общината, но след двумесечни обсъждания в Общински съвет така и не се стигна до становище. По мнение на един общински съветник, ремонтът на покрива трябва да се даде за обследване в прокуратурата, тъй като при нов ремонт ще се прикрият следите от некачествената работа при предходния – след 7 години!

И така – кметът оттегли докладната си, започна проверка на прокуратура и ДАНС, а след внесено предложение от наша страна – тази година да бъдат заложени средства за ремонт в бюджета на общината, такива не са заложени от администрацията с мотива, че в момента върви прокурорска проверка и няма как да се прави ремонт.

Сега положението вече е повече от плачевно, по сцената тече, в библиотеката също, мухълът е навсякъде, на всичкото отгоре снегът сега започва да се топи, а идват и пролетни дъждове. Причината за поста ни на страницата във фейсбук беше – общината заделя 100 000лв. за ремонт на болницата, а за читалището – няма.”

От Читалището все още се надяват общинските съветници да откликнат на искането им за финансиране на спешен ремонт. Ще проследим историята. Защото:

680 читатели има библиотеката тук, а самодейните състави на читалището прославят Сопот из цяла България и не само.  И защото:

Трябва ли да се срути мазилката, която и сега виси със страшна сила от стени и тавани; трябва ли да нарани някого, за да се задействат тези, които би трябвало да олицетворяват грижата за местните хора, традициите и културата им? Нима името Иван Вазов е само брошка на реверите им по време на избори?

 

снимки от читалището: предоставени от Диана Недкова

Може да харесате още...