Пловдивски геймъри с фантазия и чувство за хумор в създаването на прототипи за PC игри

Пловдивски геймъри развихриха фантазия и чувство за хумор в създаването на прототипи за компютърни и бордови игри, предизвикани от Plovdiv Game Jam 2017 да се включат в най-голямото в света състезание за разработка на игри Global Game Jam.  Пияна лисица, изоставена на самотен остров с махмурлук след тежък запой се оказа печелившият сюжет в категория Компютърна игра. Победителите от отбора Rocket Launcher Dolphin разработиха играта под името Persistence, където главният герой – лисицата –   трябва да използва различни материали около нея, за да построи кула и да се спаси от бесните вълни, заливащи острова.

Това е само една от близо 20-те прототипа на игри, създадени за по-малко от 48 часа от пловдивски геймъри, участници в състезанието, част от най-голямото състезание в света Global Game Jam. В категория Бордова игра призът спечелиа Dramatic Day Winners с играта Elemental Waves.

Всяка година темата му се пази в тайна до последния момент и е една и съща за всички участници по целия свят. Тазгодишното предизвикателство беше на тема “Waves“ (бълг. „Вълни“). Минаване на препятствия от морски, радио- и електромагнитни вълни, придобиване на свръхсили, зомбита, русалки, животни и чудовища, включително Айнщайн, Никола Тесла и… Милко Калайджиев… се оказаха част от елементите в игрите на нашенци. Технологиите, с които се разработиха прототипите, са Unity 3D, Unreal Engine, SDL, Javascript, WebGl, RPG maker и др.

Събитието, домакинствано под тепетата от Технически Университет – София, филиал Пловдив, предложи и интересни лекции от представители на компании с богат опит в гейм индустрията. Популяризация на VR проект с 0 лева и възможности за индустрията са само част от темите, които дискутираха участниците с лекторите Нед Недялков, Стоян Николов, Виктория Викторова, Борис Стоянов, Виктор Кетипов, Петър Димитров, Николай Узунов, Георги Динчев, Колорадо Старк и Димитър Цапрев. Водещ на събитието беше стриймърът Константин Кънев, по-известен като NoThx.

В България, през 2017 г. събитието се проведе в още четири града – София, Бургас, Варна и Габрово. Следващото издание на инициативата ще бъде в началото на 2018 г.

Може да харесате още...