Окончателно: Съдът върна Иван Тотев в кметството, ДСБ му искат оставка от Фондация “Пловдив 2019”

Пловдивският Апелативен съд отмени определението на предходната инстанция, с което Иван Тотев беше отстранен временно като кмет на Пловдив. Така окончателно и без право на протест и обжалване го възстанови на работа, защото счете, че по делото липсват каквито и да било доказателства, които да дадат достатъчно основания да се счита, че служебното положение на обвиняемия ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото за зоологическата градина.

По него са разпитани почти всички свидетели – голяма част от тях са служители на общината. Тотев активно е съдействал на ДАНС Пловдив, отговаряйки на всички запитвания, и е предоставял всички материали, като е демонстрирал “добросъвестно процесуално поведение”, обясняват от Съдебната палата. Заключението е още, че липсват данни кметът да е възпрепятствал органите на досъдебното производство по делото.

От ДСБ Пловдив днес обаче поискаха оставката на Тотев като председател на Фондация „Пловдив 2019“, “най-малкото до изясняване на обективната истина около повдигнатите обвинения”, както уточниха в позицията си. Обвиненията, според тях, “компрометират дейността на това звено и поставят под въпрос успеха на изключително важната за градът ни титла „Пловдив 2019“. Не бива да допускаме съмнения да помрачат възможността за отлично представяне на града и държавата ни” – е позицията на ДСБ.

 

Може да харесате още...