Пловдив почиства ледени висулки, идната седмица се очаква още сняг

Огромни късове лед от покрива на кооперация на Главната улица в близост до Община Пловдив премахнаха тази сутрин местните огнеборци. Почистването на ледените висулки  е един от ангажиментите им през зимата, когато след сняг и студ красивите образования заплашват живота и здравето на пешеходците.  За тях трябва да следят домоуправителите и собствениците на имоти. “Първата стъпка, която те трябва да предприемат в подобни случаи, е да обезопасят периметъра около опасния участък и той да бъде недостъпен за пешеходци,“ припомня заместник-кметът Златин Велев. Ако не могат да премахнат сами снега или висулката, е необходимо да сигнализират на тел. 112 или на дежурния тф в общината 032/656 785. За обезопасяването на обществени сгради, подлези и надлези общинско предприятие „Чистота“ се грижи ежедневно.


При над 90 часа снеговалеж в Пловдив няма затворени улици, отчете днес директорът на ОП „Чистота“ и началник на оперативния щаб за зимно поддържане на града Иван Стоянов. През всичките дни и нощи на снеговалежа на пълни обороти по думите му са работили 55 снегорина, 26 разпръсквача, 8 челни товарача и 9 малогабаритни мултифункционални машини за велоалеите и пешеходните зони. От 06:00 сутринта в снегопочистването на автобусните спирки и тротоарите са се включили и над 400 служителки с ръчен труд.

Приоритетно се почистват основните пътни артерии с интензивен автомобилен трафик и маршрутите по линиите на масовия обществен градски транспорт. Въпреки паркиралите коли през цялата седмица не е спирало почистването и на вътрешнокварталните улици.

Над 4000 куб. м сняг са извозени досега на депото в район „Тракия“ само от централната пешеходна зона. Извозването на снега от всички възлови градски места продължава идната седмица. От Чистота съобщават, че разполагат с достатъчно количество противообледенителни материали – сол и калциев дихлорид, и са в готовност да осигурят нормалното придвижване на пловдивчани при зимни условия и при очаквания и през следващата седмица снеговалеж.

Може да харесате още...