Червен код за сняг в провинция Аликанте

Червен код за сняг за вътрешността и северното крайбрежие на провинция Аликанте активира Държавната метеорологична агенция (AEMET) днес, съобщи diarioinformacion. Червен е кодът и за вътрешността и южната част на провинция Валенсия. Според метеоролозите най-ниски температури по време на студената вълна в региона ще бъдат регистрирани следващата нощ. Очакваният сняг вече дойде в някои селища край Аликанте. На снежинки се радваха в Елче, Дения и Торевиеха. А на плажа в Орихуела Коста тази сутрин деца и репортерки на местни телевизии импровизираха бой със снежни топки с оскъдния сняг. В Алкой и Марина Алта, провинция Аликанте, има лека снежна покривка, която причинява затруднения в движението и дори затворени пътни участъци, а на шофьорите се препоръчва да карат с вериги. 

Студената вълна, която се отразява на целия полуостров и Балеарските острови, утре ще донесе още по-ниски температури, като в централната и северната част на полуострова може да стигнат до 11 градуса под нулата, прогнозират синоптиците и допълват, че снежната покривка в провинциите Аликанте и Валенсия може да стигне между 15 и 25 см дебелина.

В Аликанте инициативата на общината за осигуряване на бездомните с покрив за през нощта продължава. Днес беше обявено, че освен в първоначалния й срок – от събота до понеделник 23 януари, тя ще действа в зависимост от продължителността на лошото време. Със съдействие на местната полиция и Червения кръст от събота до тази сутрин в Центъра за бездомни са пренощували 70 души. Почти всички са мъже и са на възраст между 36 и 55 години, по данни на общината.

Може да харесате още...