Посланикът на Кралство Испания Хосе Луис Тапиа Висенте с орден „Стара планина“ първа степен

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Хосе Луис Тапиа Висенте бе удостоен от българския президент с орден “Стара планина” първа степен. Дипломатът получи висшето държавно отличие за особено големите си заслуги за развитието на българо-испанските отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната. Росен Плевнелиев му благодари за приятелството към България и заяви в речта си, че заслужават адмирации усилията на Хосе Луис Тапиа Висенте като дипломат за по-бързото освобождаване на българските медици, задържани в Либия. Той лично ги е посещавал в затвора, за да им вдъхне кураж, че не са сами.   
Президентът напомни и делото на испанския дипломат Хулио Паленсия, служил в посолството на Испания у нас в периода 1940-1943 години, който спасил живота на стотици български евреи с издаването на испански документи за пътуване. “Признателни сме за това, че не позволявате неговото дело и историята да бъдат забравени“, каза държавният глава.

В отговор посланик Хосе Луис Тапиа Висенте заяви, че за него е била висока честта да бъде скъп гост в България повече от 4 и полвина години и изрази благодарност за топлия прием у нас.

снимка: пресслужба на Президента на Република България

Може да харесате още...