Ваканция за плащане на данъци и децентрализация на еврофондовете в бедните райони предлагат Зелените

Ваканция за плащане на местни данъци за 25-те най-бедни общини у нас и данъчна ваканция до 10 години за компании в бедните региони в БГ с печалба до 100 хиляди лева. Това е една от идеите на Зелените за развитието на местата с най-висока безработица и най-ниски доходи у нас. Идеята е парите да остават на място, а не да попадат в джоба на държавата, обясниха на пресконференция те. Сред дригите мерки, кото предлагат за подобряване положението на хорта в бедните райони, е осигуряване на по-голям дял от средствата по Програмата за развитие на селските райони и засилено точкуване по европейските програми за проекти от тези общини. Експертът по мониторинг на еврофондовете Петко Ковачев говори дори за радикална децентрализация на еврофондовете, подготовката за която да започне веднага, а изпълнението – от 2021 година.

Европейските фондове в момента не работят за благосъстоянието на гражданите, а са обект на масова и нагла корупция на всички нива, смята той. Предложенията му включват: “пълна децентрализация на оперативните програми „Регионално развитие“, „Енергия и климат“ и „Човешки ресурси“ – по една за всеки от шестте региона за развитие. Частична децентрализация – по една национална и шест регионални оперативни програми „Околна среда“ и ПРСР. Децентрализация на програмирането и управлението на програмите за трансгранично сътрудничество. Възможност за прехвърляне на средства между идентични регионални оперативни програми след междинна оценка на ефективността. Създаване на нова система за насочване на средствата към регионите, базирана на няколко групи критерии, включително демографията. И създаване на цялостна система за действащ мониторинг и контрол, като се започне от процеса на програмиране.”

Очакванията са децентрализацията да доведе до повишаване капацитета за самоуправление и вътрешнорегионално сътрудничество. Сред другите ефекти, според Ковачев, са „разделение на труда“ между правителството, което да насочва, контролира, подкрепя и санкционира, и местните и регионални власти, които да програмират, решават и изпълняват сложни задачи по цялостно регионално развитие. Дългосрочните ефекти ще са повишаване на заетостта и доходите, бум на предприемачеството и намаляване на корупцията. Всичко това ще определи успеха на европейското финансиране и на европейската солидарност като цяло, смята Ковачев.

За F2F TV той съобщи, че тези предложения – развити и допълнени с конкретика – трябва да влязат  в следващото Народно събрание. На този етап се търси подкрепа за популяриизране, а по-късно – и за стартиране на законодателна инициатива, но не чрез референдум.

Може да харесате още...