Аликанте в готовност за исторически сняг

14 машини за снегопочистване и 70 души са в готовност да тръгнат по улиците на Аликанте, ако прогнозата на метеоролозите за възможен сняг на ниски височини утре и в четвъртък се сбъдне. Формирането на буря над Средиземно море, придружена от ветрове от морето, и студената вълна, пристигаща от Централна Европа, могат да станат причина с дъждовната буря да дойде и сняг, какъвто хората тук не са виждали от януари 1960-та година, съобщава пред diarioinformacion Хорхе Олсина, директор на Лабораторията по климатология в университета в Аликанте. Заради понижението на температурите Общината започна още през уикенда акция за бездомни, които се очаква да прекарат нощта на открито.

Те могат да спят в Центъра за интеграция на бездомни,  където са разположени матраци, спални чували и одеала, както и хигиенни комплекти, мляко, горещ шоколад с бисквити, бульон, вода и закуски. Залата отваря врати в 21 часа и трябва да се напуска в 7:30 сутринта, но в нея бездомниците не може да бъдат приютявани без съгласие. Местната полиция и Червеният кръст минават през местата в града, където бездомниците често прекарват нощта, за да ги информират за инициативата.

Гражданска защита излезе с препоръка към гражданите да вземат предпазни мерки, ако пътуват. На шофьорите се напомня да следят информацията за състоянието на времето, да се снабдят с вериги, да проверят гумите, антифриза и спирачките си и да потеглят с пълен резервоар. Препоръките включват още носенето на топли дрехи и мобилен телефон с резервна батерия, както и зарядно за кола, а в случай на затъване в снега, да не се гаси двигателя в очакване на помощ.

В област Валенсия, където е Аликанте, Министерството на развитието е в готовност с 200 души и 66 машини, за да се справят с всякакви инциденти, свързани с пристигането на студената вълна в региона. Повече от 850 души от Гражданската гвардия, отговорни за трафика, както и специализирани машини, ще бъдат мобилизирани да помагат в случай на нужда от спасяване на хора, отваряне на пътища и на достъп до изолирани места.

В Аликанте от около седмица вече не работи ледената пързалка под портокаловите дръвчета пред сградата на кметството, една от новогодишните атракции в средиземноморския град.  Към 14 часа днес е около 8 градуса и е слънчево, макар и ветровито.

Може да харесате още...