На първа инстанция: Съдът отстрани кмета на Пловдив

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев, за да не пречи на разследването по обвинение в престъпление по служба, от което – според прокуратурата – са настъпили вреди за общината в размер на 1 милион лева и случаят е особено тежък. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок. В случай на жалба или протест, делото ще се разгледа в Апелативен съд Пловдив на 24 януари от 10 часа.

Съдът прие, са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на Тотев ще възпрепятства разследването, тъй като предприетите и предстоящи разпити на свидетели по делото са преимуществено на служители от община Пловдив, които са в йерархическа подчиненост от обвиняемия. “Съдът прие, че има достатъчно основания да се приеме, че служебното му положение ще препятства разкриването на обективната истина по делото, независимо от представената заповед за отпуск от Тотев”, са още мотивите.

Софийска градска прокуратура обвини кмета на 10 януари по повод изграждането на Зоологическата градина под тепетата. Според обвинението, става дума за възлагане на обществени поръчки в периода 30 април – 17 ноември 2014 година.  Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), твърдят от прокуратурата и допълват: „Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж”.

В петък, 13 януари, СГП поиска от съда отстраняване на Тотев от длъжност.

снимка: архив

 

Може да харесате още...