Ина Иванова с премиера на “малки букви” – стихосбирка за хората, които имат кураж да надникнат в себе си

Тя е нежна и деликатна. Като миниатюра. Не я познавам достатъчно, за да я описвам повече. Нито творчеството й, за да му давам оценка. От това, което сме чели заедно и с което съм се срещала във фейсбук, определено твърдя, че е изящно като самата нея. Заглавието на новата й книга – стихосбирката “малки букви” определено подхожда на външния й вид. Така, както и изрусената коса прави очите й да изпъкват. Може би стиховете също са светли? Ако искате да разберете, може да посетите премиерата на книжката на Ина Иванова този вторник, 17 януари, от 19 часа в Клуб “Петното на Роршах”.  Аз няма да успея, защото малките букви могат и да решават вътрешни конфликти. Големи. Но със сигурност не могат да помагат в прекосяването на граници. Външни. Затова помолих Ина за няколко малки отговора в аванс.

F2F TV: Защо “малки букви”?
Ина Иванова: Заради доверието ми към малкото, към детайла. Защото гръмогласното говорене ме кара да съм скептична към казаното. Защото имаме нужда да сме внимателни – по-малко към себе си и повече към другите. И защото една капка вода може да отрази цял свят.

F2F TV: Това е първата ти поетична книга сред сборниците с разкази („Право на избор и други проклетии“ (изд. „Арс“, 2009), „Името на неделята“ (изд. „Жанет 45“, 2012) и „Летящ акордеон“ (изд. „Жанет 45, 2014), и романа ти („Кар танеси” – електронна книга). По-дълго ли я писа в сравнение с тях?
Ина Иванова: Това са стихотворения, писани през всички години, през които съм имала нужда да кажа нещо на езика на поезията. Дълго събирах смелост да предложа стихосбирка. Щастлива съм, че моите издатели – „Жанет-45” застанаха зад проекта и държат „малки букви” за ръка, за да проходи.

F2F TV: За кого е “малки букви”? Ще я разберат ли хора, които обичат да говорят високо?
Ина Иванова: Струва ми се, че в книгата има достатъчно светлина и сянка. Ще стигне до читатели, които имат куража да надникнат в себе си – с безпокойство и разбиране, в търсене на лекотата.

Книгата “малки букви” на Ина Иванова излиза под знака на Издателство Жанет 45 след като печели проект по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания за 2016 година. Оформлението е на Димитър Келбечев. 

Може да харесате още...