Ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ иска намаляване на ДДС до 6-8% за здравеопазването

Намаляване на ДДС върху консумативите, лекарствата и медицинската техника за здравеопазването бъде намален от 20% на 6-8% – така може да бъде преодолян част от острия недостиг на финансови средства в болниците, смята доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“, чието ръководство ще постави искането за това пред бъдещия здравен министър. Д-р Йорданов посочи, че всички лечебни заведения – от най-малките до най-големите, имат задължения, независимо дали са държавни, общински или частни. Държавните и общинските дължат пари на доставчици, а частните – на банките.
В момента месечните приходи на УМБАЛ „Пловдив“ са паднали с около половин милион лева заради лимитирането  при запазване на обема на дейността. В последните дни на всеки месец сме принудени да задържаме работата с тенденция до спиране в определени звена, за да не надхвърлим лимита, защото над лимитната дейност не се заплаща и остава за сметка на болницата, признава доц. Йорданов.

Проблеми има и с налагането на болниците  на пръстовият идентификатор, според него. Когато се чекира пациентът, не се получава обратна информация дали е регистриран в системата. Само за последния месец на 2016 г. за четирима пациенти, чието лечение струва по 2-3 хиляди лева всяко  на   УМБАЛ „Пловдив“ няма да се преведат средствата за тях.

Изход от ситуацията може да бъде намерен, ако се въведе електронна здравна карта, според лекаря. В нея се съдържа достатъчно информация – здравна и финансова – и  чрез нея може да се проследи здравният статус на всеки пациент във времето – кога е получил помощ, какво лечение му е приложено, дали е бил пациент от спешен порядък, или пък с хронично заболяване.

Според Йорданов е нужен нов статут на държавните и общинските болници  – те трябва да бъдат преобразувани от търговски дружества в здравни заведения и дейността им повече да не бъде оценявана по финансови показатели, а по продукта „Здраве“, който формират.

Може да харесате още...