25 текста на 17 автора ще се състезават за химн на Димитровград

25  текста за химн на Димитровград ще се състезават в конкурса, обявен от общината по повод честването на 70 години от създаването на града. Те са изпратени от 17 автори от цялата страна, като някои са предложили и по 2 – 3 варианта за бъдещ химн на града. Етапите в провеждането на конкурса са два: избор на текст и избор на музика за химн на Димитровград, припомнят от общината. Текстовете за химн на Димитровград трябваше да бъдат специално подготвени за целта, като темата да засяга миналото, настоящето и бъдещето на града и да подчертава неговата уникалност, отбелязват организаторите на конкурса.

Очаква се до 15 януари Комисия към общината да излъчи едно предложение за създаване на музика по него и да го обяви на интернет страницата на Община Димитровград и в Съюза на композиторите и Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и в националните електронни медии.

Всички, които пожелаят да се включат във втория етап от конкурса – в избора на музика за бъдещия хим на Димитровград, трябва да знаят, че предложенията за музика на химна трябва да бъдат в нотно изписване за клавир, глас и демозапис, включващ цялостния вариант – посочения от комисията текст и създадената музика към него. Срокът за подаване на музикалните творби ще е до 15.04.2017 г.

Адресът за изпращане на музикалните творби на СD е: гр. Димитровград, бул. „Г.С.Раковски” №15. При изпращане на творбите авторът трябва да посочи своето име, възраст, местоживеене, телефон за контакти и електронен адрес. До 30 април 2017 г. комисията се очаква да излъчи три предложения за химн на Димитровград. Предложенията на комисията се подлагат на обществено обсъждане в срок до две седмици след излизане на предложенията, допълват от общината. Наградният фонд за класирания текст и музиката към него за химн на Димитровград е следният:

– за класирания текст на химна – 1 500 лева.

– за класираната музикална част на химна – 2 000 лева.

 

Може да харесате още...