Безплатен майсторски клас с Александрина Милчева в Пловдив набира млади оперни певци

Оперната дива Александрина Милчева прие поканата на Опера Пловдив да проведе майсторски клас за млади оперни певци от 30 януари до 4 февруари в Пловдив. Великата българка, която е пяла с певци като Павароти, Доминго и Гяуров по световните оперни сцени, взе решение да проведе майсторския клас безвъзмездно. Майсторският клас ще завърши с концерт на учениците на Александрина Милчева в Пловдив на 9 февруари. Дни преди да изтече крайният срок за записване на кандидатите, певицата, която скоро отбеляза своя 80 годишен юбилей с концерт, се съгласи да отговори на няколко въпроса пред Никола Шопов от Опера Пловдив. Предлагаме Ви интервюто му:
Г-жо Милчева, през годините Ваши сценични партньори са били най-добрите: Доминго, Павароти, Гяуров…От дистанцията на времето с какво си обяснявате Вашия успех на световната сцена?

– Бях равностойна тяхна партньорка. Никога не съм се чувствала слаба на сцената. Винаги съм се радвала, когато партньорите ми са били от висока класа. Тогава винаги става голям спектакъл. Освен това през годините на моята световна кариера, театрите не правеха компромиси с изпълнителите, които ангажираха. Всички трябваше да сме на най-високо ново.

-В днешно време какви са шансовете на младите изпълнители за подобен успех? 

– И дннес младите изпълнители имат шанс за кариера. Не съм убедена, обаче, че светът на операта е същия. Има прекалено много експерименти и твърде малко стойностно изкуство.

– Какви са младите изпълнители днес? Какво липсва все още на българската опера сцена?

– Младите певци трябва да имат голям респект към онова, което правят. Те трябва да търсят музиката и да я предават на публиката. Не я ли усещат, по-добре да се откажат навреме. Музиката е много важна. Тя ни е дадена свише. За съжаление много от младите изпълнители започват да правят кариера без да са достатъчно подготвени технически и вокално. Те приемат роли, които са свръх техните възможности и много често кариерата им приключва преди да е започнала. Аз съм от част от златния век на операта. Тогава всички ние – изпълнители, диригенти, режисьори, хористи, оркестранти бяхме като жреци в храм. Ние свещенодействахме. Днес прекалено много хора си въобразяват, че са над това, което вършат, че могат да си позволят да оспорват композиторите и създателите на произведенията, които представят. Според мен, на българската оперна сцена липсва онова, което липсва на оперната сцена изобщо – придържане към традициите и респект към изкуството.

– Приехте поканата да проведете майсторски клас в Опера Пловдив в края на януари 2017. Какво очаквате от срещата си с младите изпълнители?

– Очаквам срещата с младите колеги с нетърпение. Надявам се да срещна добри певци, сериозни и мотивирани изпълнители, хора, отдадени на музиката.

– Взехте решение да проведете майсторския клас безвъзмездно. Какви са Вашите мотиви за подобен жест?

– Аз обичам да помагам на младите певци. Правя го често. Хората, които са се отдали на изкуството, във всяко негово измерение, често са с ограничени финансови възможности. Същевременно малцина имат възможност да работят с големи майстори- изпълнители, които са се домогнали до тайните на музицирането и знаят, че не само гласът е важен. Те знаят как да го направят по-красив, изразителен и говорещ. С този майсторски клас искам да потопя младите колеги в тази тайна. Със сигурност има какво да научат.

– А какво да очакват записалите се за майстроския клас? Как избирате учениците си? Какви задачи им поставяте?

– Всички млади изпълнители трябва да имат преди всичко качества, да имат респект от занаята, с който са се захванали, да бъдат смирени и отдадени, да желаят да се усъвършенстват и да се учат винаги. Самонадеяните обикновено не търпят развитие и професионалния им път е посредствен и незадоволителен.

– По време на честването на Вашия юбилей в Опера Пловдив, публиката бе изненадана от отличната кондиция на гласа Ви! Как успяхте да го съхраните? Талант, даденост, труд или някаква друга тайна?

– Всичко това, но и още много други елементи. Да си голям изпълнител, не е достатъчно да имаш глас. Той е орган, който ако не се поддържа много внимателно, се амортизира бързо. Изпълнителят трябва да е много мислещ, интелигентен и музикален. Необходимо е да усвои техники, които да му помогнат да развие гласа си градивно, да го обогатяват и да го усъвършенстват бавно и систематично. Най-важно е да не се надценяват, защото изходът е винаги фатален и бърз. Много комети изгоряха на оперния небосклон.

Заявленията за участие в майсторския клас се приемат до 25 януари 2017 г. на адрес: гр. Пловдив 4000, ДК „Борис Христов“, ул. Гладстон 15, Дирекция на Държавна опера – Пловдив. Телефон за контакти: 032202586 и 0877383204

Може да харесате още...