Удължават ваканцията на учениците в Пловдив, Пазарджик и редица още общини до сряда

Оперативният щаб реши удължаване на ваканцията в Пловдив до 11 януари заради лошите метеорологични условия. Общината ще подпомогне почистването на училищните дворове. До сряда ще почиват и учениците в областите Кюстендил, Ямбол, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана и София-област, както и общините Благоевград, Добрич, Димитровград, Хасково, Луковит, Стражица, Стамболово, Марица, Садово, Стамболийски, Борово, Бяла, Ветово и Тополовград. На 9 и 10 януари няма да се учи в област Стара Загора, общините Велико Търново, Асеновград, Враца, Мездра, Роман, Криводол, Борован, Хайредин, Тетевен, Тервел, Карлово, Суворово, Лъки, Угърчин, Минерални бани (Хасково), Свиленград и Ценово. Разпоредена е ваканция до 10-ти включително Кметовете на всички общини от област Перник също разпоредиха ваканция до 10 януари включително. В общините Сливен, Нова Загора, Твърдица (Сливен), Котел, Троян, Симеоновград, Дългопол и Слово поле неучебен засега ще бъде само 9 януари (понеделник). За София-град все още няма информация от Столична община. И още: Заради грипна епидемия в цялата Ямболска област също има тридневна ваканция до 11 януари включително. В Русенско от 9 до 11 януари няма да се учи в общините Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле – само на 9 януари. В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари.

От Общините аргументират решенията си с прогнозите за очаквани ниски минусови температури, силен вятър, който предизвиква снегонавявания, както и с повишената заболеваемост от грипни и респираторни заболявания.

В Пловдив например сутрин температурите са под минус 15 градуса, обявиха от оперативния щаб. Тази сутрин в града поривите на вятъра са достигали до 32 метра в секунда.

Още на 6 януари от Министерството на образованието и науката препоръчаха на кметовете да удължават ваканцията в селищата, в които не е възможно да се възстанови учебният процес утре. Препоръката на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева е, за да се избегнат всякакви рискове за здравето на учениците и учителите, аргументираха се от ведомството.

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка МОН изиска от началниците на регионалните управления на образованието да са в постоянна връзка с кметовете на общини и директорите на училища, за да бъдат информирани навреме родители и ученици за възникнали проблеми. На инспекторатите беше разпоредено да подават информация в министерството и през почивните дни.

 

Може да харесате още...