Първите дни на новата година – въздухът в Пловдив по-мръсен

Нова година, ново замърсяване на въздуха в Пловдив. Това отчитат от РИОСВ от 1 януари, въпреки че от 27 до 31 декември при наличието на ветрове от около 3 m/s не е имало завишение на нормите. Средноденонощната норма от първите дни на 2017-та са между един и три пъти по-високи при положение, че ветрове почти е нямало, сочат от инспекцията. Завишените стойности на фини прахови частици са основно в часовете след 19 часа и от 10 до 13 часа. От РИОСВ напомнят, чесред най-големите замърсители е използването на твърдите горива за отопление в битовия сектор, както и транспорта. Сред факторите, които също влияят на чистотата на въздуха са състоянието на пътната настилка и прилежащата инфраструктура, строителните дейности и не на последно място – промишления сектор.

Екоинспекторите препоръчват гражданите да използват обществен транспорт, споделени пътувания с автомобили, както и друг тип отопление (газ, ТЕЦ или дори ток). Ако се отопляват на твърдо гориво, е добре да ползват енергоефективни котли и печки, висококалорични въглища с ниско съдържание на сяра и суха, а не влажна дървесина.

Тази година по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ ще може да се кандидатства с проекти на стойност 3 млн. лв. за подобряване качеството на атмосферния въздух, като краен срок за подаване на документи е 30-ти януари. Ще бъде открита и процедура за намаляване на замърсяването с фини прахови частици и азотен оксид. Тя е с бюджет 111 млн. лв. и по нея ще могат да кандидатстват общини с нарушено качество на въздуха. Процедурата включва мерки, адресиращи замърсяването от битовото отопление, като подмяна на стационарни домакински горивни устройства на твърдо гориво, поставяне на филтри за прахови частици, мерки за алтернативно отопление на жилищни райони, състоящи се от индивидуални къщи и/или малки многофамилни сгради, използващи твърдо гориво за отопление.

Дали Пловдив ще се възползва предстои да разберем.

Може да харесате още...