Енциклопедията „Първата българска държава” – вече в книжарниците

Енциклопедията на Иван Кънчев, Марио Мишев и Ивомир Колев „Първата българска държава” е вече в книжарниците. Тя е част от научнопопулярната поредица на ИК „Сиела” и сдружение „Българска история” за историята на средновековна България. Идеята е деца и юноши да се запознаят с фактите от миналото ни по достъпен и нагледен начин. Създателите на книгата са членове на екипа на сдружение „Българска история” – трима млади историци, които са приели присърце ролята си на мисионери на родолюбието, без родолюбието да се изкривява в нелицеприятни форми, разказват от издателството.

Текстът в енциклопедията е подкрепен с фрагменти от картини на художника Васил Горанов, от множество графики, карти и илюстрации от Фиделия Косева, даващи по-ясна представа какви са били предметите от бита на първите българи и как се ги използвали. Известните битки от периода са обяснени със схеми, изработени от Александър Стоянов, създател на клуб „Военна история”.

Езикът е достъпен за младите, но енциклопедията е издание за всеки, който има нужда да си припомни за подвизите и културния подем на Първата българска държава. Именно книги като тази имат силата на запълнят пропуските в училище и да култивират интерес и любов към историята.

Може да харесате още...