Античният театър на Пловдив – с приз в кампанията „Чудесата на България“

Античният театър в Пловдив спечели вота на читателите в конкуренция с пещерата „Магурата” край Белоградчик” и Античния и средновековен град в Сандански и грабна приза в категория „Културно-исторически атракции” за номер едно на 2016 година в кампанията „Чудесата на България“. Тя се организира за шеста поредна година от в-к “Стандарт”.  Победителят беше обявен от Димитър Главчев, зам.-председател на 43-то Народно събрание, а наградата от името на община Пловдив получи заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева.

В категория „Открития” на първо място беше класиран древният град Мисионис край Търговище, в конкуренция с балнеокомплекса Акве калиде (второ място за община Бургас) и античният град Хераклея Синтика до Рупите( трето място за община Петрич).

В категория „Съкровища” спечели Рогозенското съкровище (община Враца), в конкуренцията на Преславското злато ( второ място за община Преслав)и Съкровището от Летница (трето място за община Ловеч). Победителят беше обявен от Симеон Пашов – председател на УС на „Главболгарстрой“.
В категория „Музеи”, първото място спечели Музеят на София, второто място отиде при Музея на розата в Казанлък, третото за Музея на бойната слава в Ямбол.

Националният исторически музей, домакин на събитието получи наградата „Музей на музеите“. През следващата 2017 г. в кампанията ще бъде добавена и категория за православните храмове.

Градовете Созопол и Банско станаха лятна и зимна „Туристическа дестинация 2016“ номер едно на страната. Замъкът в Равадиново е лятна атракция номер едно.

Посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова получи награда за „Меценат на 2016 година“ за изключителния й принос за реставрацията на великотърновския „Трапезица”. Награда за Дарител на вярата беше връчена на премиера в оставка Бойко Борисов от Светия синод – за положените усилия за реставрацията и опазването на манастирите и храмовете в страната.

 

Може да харесате още...