Реформаторският блок прие от Плевнелиев проучвателния мандат за съставяне на правителство

След като два пъти проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-тото НС  не беше връчен на двете най-масови партии в българския парламент, тъй като те го отказаха, на третия път представители на СДС, БЗНС и БНД от Реформаторския блок го приеха и увериха Росен Плевнелиев, че са готови да проведат разговори с парламентарно представените политически партии за неговото успешно реализиране. До понеделник те очакват отговор от ГЕРБ дали са съгласни да съставят правителство с техния мандат като посочат и премиер. Ако не се постигне съгласие, мандатът ще бъде върнат, стана ясно от изявления на зам. председателя на СДС Румен Христов преди срещата при президента. 

Плевнелиев беше категоричен, че не трябва да се допуска изоставане на подготовката на Българското председателство на Европейския съвет през първата половина на 2018 г.

Clubz припомня, че първоначалното решение на Реформаторите е било връщане на мандата неизпълнен веднага, но СДС се е възпротивило.

“Отговорността на нашите плещи е огромна. Автентичната десница не е полчуавала мандат от 19 години”, е казал Христов при приемане на мандата днес. По думите му, нито икономическата обстановка, нито бюджета, нито международната обстановка предполагали провеждане на предсрочни избори.

Clubz публикува позицията на Радан Кънев във фейсбук във връзка с мандата: “Нека е ясно, че ДСБ не е част от днешната трагикомедия и самоунижение. И със сигурност нашият кандидат за премиер не се казва Бойко Борисов.”

 

Може да харесате още...