Антон Баев с премиера в Пловдив на новия си роман „Светата кръв“

Новият роман на Антон Баев „Светата кръв” ще бъде представен в Културния център на Радио Пловдив на 12 декември, понеделник, от 18 часа.  Книгата излиза след конкурс за неиздавани български романи на Корпорация „Развитие”. „Светата кръв“ печели Специалната награда в конкурсаза 2016-та. На премиерата в Пловдив ще бъде представен от доц. д-р Елка Димитрова, която казва за текста: „Светата кръв“ е текст, който неудържимо увлича – в пътищата на героите си през превратните български десетилетия между 20-те и 50-те години на ХХ в., но и в едно много важно другаде“. И още:

„От събитията извират терзанията, мислите, думите на хората, музиката, която слушат, книгите, които четат, филмите, които гледат… И те на свой ред пораждат събитията. И е трудно да определим с класически романов образец ли имаме среща, или с добре прикрит постмодерен поглед към него. Тук има стара градска аристокрация, предприемчива дребна буржоазия, „декадентска“ интелигенция, младежи, тръгнали от нищото, престъпни изпълнители на комунистическата власт, горяни, лагери.

Ключовото място на сюжета е затънтеният град Я. – банален, изключителен, притегателен едновременно. В него се събират крайности, кипят идеи, учители и ученици минават през сплит от любов и омраза, рицарско приятелство и гибел. Но отново и отново, като неизтребимо спасение, покълва онзи живец на страстта, от който е тръгнало всичко“.

Антон Баев е роден през 1963 година в Пловдив. Завършва Английска езикова гимназия в родния си град и ПУ „П. Хилендарски“. Специализира регионална журналистика в САЩ. Работил е като библиотекар, секретар на читалище, репортер, редактор, външнополитически наблюдател. Главен редактор на пловдивския всекидневник „Марица“. През юли 2007 г. стартира собствен интернет всекидневник – www.plovdiv-online.com.

През 2009 г. защитава докторска дисертация на тема „Романтична формация и романтически мотиви в психографията и творчеството на Иван Пейчев“.

Автор е на 7 стихосбирки. И на 5 белетристични книги. „Светата кръв“ е шестата му книга с проза.

Може да харесате още...