Прокуратурата с обвинение за действие по непревадливост за пожара на тютюневите складове

Пловдивската прокуратура направи неочаквана за обществеността крачка по обвиненията за пожара на тютюневите складове под тепетата на 20 август тази година, който запали страстите в града за пореден път, откакто той спечели титлата Културна столица на Европа 2019. Клошарят Любомир Данчев е с обвинение за действие по непредпазливост вместо с обвинение за умишлен палеж. Според обвинението, огънят е тръгнал от незагасена цигара в склада срещу Тотал Спорт, който Данчев обитавал, и след като бавно е подпалвал всичко по пътя си, е показал огнения си език едва към 17. Искрите подпалили още 3 три сгради. Тотал Спорт е спасен. Клошарят днес заяви, че е невинен и че не е подпалвал тютюневия склад.

Нанесените вреди на сградите, засегнати от пожара, са за над 11 млн. и 700 хиляди лева. Свидетелите по делото са 45. Вещите лица, изготвили експертизи – 15.

Заради липсата на постоянен адрес, бездомникът Данчев от септември е с постоянна мярка “задържане под стража”.

През септември ескперти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата, от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), както и представители на Община Пловдив обявиха, че до две години след пожара в бившите тютюневи складове в Пловдив, тоест до 2018, те трябва да се възстановят.

Историята по пожара, заедно с реакциите на политическите сили, които управляват чрез ОбС града, може да си припомните в статията на F2F TV 4 дни след огнения ад в сърцето на Пловдив, който със сигурност ще остави лош дъх в портфолиото на града като културна столица.

снимка: един от изгорелите скалдове в първата си есен след пожара

Може да харесате още...