Един от най-награждаваните испански писатели Виктор дел Арбол – в България за първи път

Един от най-награждаваните испански писатели Виктор дел Арбол ще се срещне за първи път с българските си читатели наживо на 8 декември (четвъртък) в Институт “Сервантес” в София (ул. Света София 3). Повод е неговата книга „Живи рани“.  Това е книга за борбата да продължиш напред, за усилието да преодолееш болката, за силата да простиш. Тази отлично разказана история увлича и не те пуска докрая, а след прочитането на романа, историята остава още дълго в съзнанието. Книга, в която няма злодеи и герои, а хора от реалния живот. Действието в романа се развива в Мадрид. В книгата се преплитат множество сюжетни линии и герои. В центъра е историята на Едуардо – художник, преживял ужаса да изгуби жена си и дъщеря си в пътно произшествие.

В романа няма да срещнем класическия положителен герой; всяко едно от действащите лица живее със своята болка, със своята рана. Заслужава да се отбележи колко майсторски Арбол изгражда характерите в книгата. Дали случайността си играе с хората, или премеждията им са резултат от собствените им действия? С умело изграден сюжет и силни, запомнящи се образи, авторът разказва завладяваща история за неумолимата сила на съдбата, за страдание и любов, за възмездие и изкупление.

Зашеметяваща, разтърсваща, болезнена и истинска, „Живи рани“ излиза в библиотека „Магика“ на издателство „Изток-Запад“. Преводът от испански е дело на Светла Христова, превела на български книгите на друг любим испански писател – Карлос Руис Сафон. Автор на оформлението на корицата е Румен Хараламбиев.

Виктор дел Арбол е роден в Барселона през 1968 година. Бъдещият писател завършва история. Години наред работи в каталонската полиция. Успехът на книгите му кара Арбол да се отдаде изцяло на писането. Опитът му в полицията, срещите с различни хора и техните съдби оказват голямо влияние върху творчеството му при изграждането на достоверни психологически образи с дълбоко познание за човешкото страдание. Арбол е носител на множество литературни награди, а книгите му са преведени на повече от десет езика.

Може да харесате още...