На Никулден в Аликанте – градът, чийто патрон е Свети Никола

Синьо небе, 19 градуса, улици, изпълнени с усмихнати хора без значение на каква възраст са, домашни любимци – весели като стопаните си – затворени учреждения, магазини и офиси, глъчка от кафенета и ресторанти, гълъби в крачка с хората и над главите им, игра на фризби на плажа и младежи, скачащи на леките декемврийски вълни… Така изглежда испанският град Аликанте на Никулден – денят, в който местните почитат Свети Никола като свой патрон от 7 столетия. Причината е, че през 1244-та година на празника на Свети Никола 6 декември мюсюлманите, под чието господство е бил градът от 8-ви век, го предали на тогавашния принц Алфонсо Х-ти Мъдрия. Принцът наредил да се построи храм в чест на светеца и обявил, че Аликанте е под негова закрила – разказват от катедралата в наши дни.

Тук различни събития, организирани от духовенството, припомнят за живота и чудесата на покровителя на града още от края на ноември. Днес обаче е кулминацията на честването, за което пред храма„Свети Никола“ се събират десетки.

След тържествената литургия от тук тръгва внушително шествие, начело на което е духов оркестър. Характерните за Аликанте кукли, високи повече от 3, 5 метра, са любимата атракция на местните и туристите. След тях те могат да видят образа на Свети Никола и конник, който вероятно изобразява самият принц Алфонсо. Шествието завършва пред сградата на общината, където под портокалови дръвчета е разположена ледената пързалка с градското коледното дърво. И е традиция по обяд деца да получават подаръци от добрия старец и щедро да му се отблагодаряват с усмивки 🙂

F2F TV ви потапя в атмосферата на шествието чрез снимките и видеото на Юлиан Георгиев.

Честит празник на всички именици. А на хората в Испания – и деня на Конституцията й. На 6 декември 1978 година тя е приета чрез референдум, на който са гласували 15 милиона от общо 26 милиона души.

Може да харесате още...