Началникът на отбраната генерал Константин Попов с рапорт за освобождаване от военна служба

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба, съобщи Министерството на отбрана. Като основание се посочва – чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България или придобиването на право на пенсия. Рапортът ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури. Ден по-рано ген. Попов обяви на церемония по награждаване на журналисти от национални и регионални медии, че няма поставена задача пред Българската армия, която тя да не е изпълнила.
През 2016-а година армията влезе във фокуса на обществото, във фокуса на политическия елит. Хората у нас имат нужда от Българската армия, дават ни увереността, че трябва да вървим напред. В желанието на хората да виждат Българската армия, тази година се оказа преломна – каза още Попов в равносметка от встъпването си в длъжност.

По отношение на недостига на личен състав са обявени конкурси за над 1000 вакантни места, посочи генераът. По подготовката и обучението на личния състав са направени промени във военно-образователни програми. „Има увеличен прием във Военната академия „Г. С. Раковски“, както и на курсанти и кадети в Националния военен университет „Васил Левски“. Основният проблем е офицерският състав, който се подготвя продължително. Ефект от предприетите действия ще има, макар и не днес“.

Има допълнително увеличение за някои възнаграждения на военнослужещи, в рамките на настоящите възможности – открои още и подчерта, че за сериозна армия трябва да има бюджет и за личния състав, за увеличаване на основното месечно възнаграждение.

Два от проектите за модернизация са одобрени от парламента, но това е само началото, защото проектът за модернизация на Сухопътни войски е изключително необходим – допълни по отношение на материално-техническото снабдяване.

От пролетта насам Българската армия има над 10 000 патрула и над 2000 наблюдателни поста. „Над 3300 човека са извозени до бежанските центрове, без да споменавам хилядите недопуснати“, каза още той и благодари на хората с униформи.

снимка: архив

Може да харесате още...