Кули и мостове от… спагети с всички сеизмични изисквания за устойчивост строиха ученици

С кула от спагети, висока 209… сантиметра и отговаряща на всички сеизмични изисквания,  екип „Устрем“ от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Пловдив грабна първо място на състезанието VARNA SPAGHETTI ENGENEERING – 2016, организирано за четвърта поредна година от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. По време на надпреварата студенти и ученици от 20 отбора построиха общо 9 кули и 11 моста като за тях изразходваха общо 15 кг. спагети. Два от студентските отбори бяха съставени от чуждестранни студенти от Словения, Полша, Испания и Казахстан, обучаващи се по програмата „Еразъм+“ в Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“.Ученическите екипи имаха на разположение 400 гр. спагети, за да дадат воля на фантазията си и да построят съоръжение от спагети и други регламентирани материали с въртящи се части, отговарящо на правилата и критериите за оценка: сложност, височина, икономичност и динамични натоварвания.

Тази година задачата за студентите беше усложнена в сравнение с предишните издания на конкурса. Този път те трябваше да построят атрактивен и стабилен мост с подпорно разстояние 40 см, с подвижни части и от ….спагети.

Авторитетното жури беше председателствано от арх. Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна. Негови членове бяха инж. Христо Димитров – председател на Камарата на строителите в България, областно управление – Варна, инж. Светлана Николчева – зам. председател на КИИП София, Галин Колев – управител на „Строителна химия“ – България, инж. Марина Георгиева – представител на Българския съвет за устойчиво развитие, чл. кор. д.арх.н. проф. Атанас Ковачев – декан на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ и доц. д-р инж. Дария Михалева – преподавател в катедра „Строителство на сгради и съоръжения“.

С максимален брой точки за сложност се оценяваха съоръженията с най-голям брой въртящи се елементи. За да получат максимална оценка за икономичност те трябваше да са построени с най-малко материали. Не на последно място беше и критерият за устойчивост. Всяка от конструкциите беше тествана за динамични натоварвания чрез симулиране на условия на сеизмичност.

Наградите след призовата се разпределиха така: на второ място се класира екип „Небостъргач-1“ от ПГСАГ „Христо Ботев“ – София, а варненският отбор “Black window” от ПГСАГ „Васил Левски“ стана трети. Със специалната награда на Камарата на строителите , областно управление Варна беше отличен отборът на ПГСАГ Шумен. Наградата за „Най-устойчиво спагетено съоръжение“ получи отборът „Тухличка“ от ПГСАГ Бургас.

Отличие на публиката след специално гласуване получи екип „Партакешите” на студентите от специалност „Архитектура“, 3 курс на ВСУ „Черноризец Храбър“ за моста си „Мравката“. Те станаха носители и на специалната награда за „Мост на бъдещето“ на Камарата на строителите, областно управление Варна. Специалната награда на фирма “Строителна химия България” за най-атрактивен и стабилен мост получи отборът от студенти по програмата „Еразъм+“ от Полша и Словения – “P.S. cooperation“.
Всички участници в VARNA SPAGHETTI ENGENEERING- 2016 получиха грамоти за участие в състезанието, които имат тежеста на успешно положен кандидатстудентски изпит за всички инженерни специалности в катедра „Строителство на сгради и съоръжения“, като отличените на призовите места ученици от професионалните гимназии получават и допълнителна преференции за обучение във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Ръководството на Варненския свободен университет изпрати и специални писма с поздравление към родителите на участниците в националното състезание с благодарност, че подкрепят децата си по пътя им към осъществяването на мечтите за успешно професионално развитие.

Може да харесате още...