“Физика на тъгата” и Георги Господинов със световно признание

Един български роман се пребори с романите на утвърдени автори като британския писател Джулиан Барнс и босненския Джевад Карахасан и спечели една от най-щедрите литературни награди – Ян Михалски. Българинът Георги Господинов е коронован с наградата Ян Михалски, пишат френски и немски медии в четвъртък. В мотивацията на журито се казва: “В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира… Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия…”
Наградата се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература, отворена е за книги в категорията фикшън и нонфикшън. Нейни финалисти и победители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и др.

По същото време дойде новината, че Френската телевизия Арте застава зад канадския проект на Теодор Ушев за анимация по романа „Физика на тъгата”.

А в последните часове на вчерашния ден се разбра, че „Сляпата Вайша” – филмът на Ушев по разказа от „И други истории” е финалист за най-престижната награда в света на киното – Оскар.

Издателство “Жанет 45” коментира с радост новините и че български автор прави този пробив, което нарича “добър знак за цялата българска литература днес”.

Може да харесате още...