„Морфо” – книга за недоволство и въставане срещу статуквото, какво ще предскаже?

Ясно помним политическия метеж от юни 2013 г. и сеизмичните процеси, които разклатиха управлението на страната ни. Само месец преди това излезе „Пролетта на емигрантите”, в която авторът Калин Илиев описва с пророческа точност много сходна ситуация. Затова сега очакванията към продължението на „Пролетта…” – „Морфо” (ИК Сиела)– са изпълнени с опасения: какво ще предскаже Илиев в новата си книга за недоволство и въставане срещу статуквото.

Още пеперудата от корицата на Фиделия Косева ни загатва за метаМОРФОзите, които ще се случат в предстоящите страници. Мистичната синя дреха на загадъчна жена е нишката, която води читателите от зараждащия се бунт сред емигрантите през опита за капан, скроен от Вожда, до финала, в който се срещат власт и съпротива. Преди време Мишел Уелбек предизвика фурор, след като премиерата на романа „Подчинение” бе отложена заради атентата в Шарли Ебдо, а именно в тази книга бе „предречена” нарастващата власт на мюсюлманите в Западна Европа. На аналогичен случай ставаме свидетели и в „Морфо”, а Калин Илиев доказва, че умее добре да предугажда vox populi и свалените управници в книгите му биват сваляни и в реалността.

Калин Илиев е писател и драматург, а театралните му пиеси са преведени на повече от 10 езика. Първият му роман „Последният пощальон” е носител на Априловската награда за литература през 2006 г. , а с „Пролетта на емигрантите” затвърждава умението си да пише политически провокативни романи, чиито герои едновременно будят симпатия и вдъхновяват.

Представянето на романа „Морфо” ще се състои на 26 ноември, събота, от 16:30 часа, във фоайето на Открита сцена „Сълза и смях”. Книгата ще представи един от най-артикулираните коментатори на движението #ДАНСwithme Райко Байчев, а откъси от книгата ще чете актьорът Атанас Атанасов.

 

Може да харесате още...