Индустриалният капитал в България: Да се почива тогава, когато е празник, и да се работи, когато е делник

Предложеният от Министерството на труда и социалната политика законопроект за промяна на Кодекса на труда не води до премахване на практиката Министерски съвет да слива празниците с уикендите и после да се отработва. Точно обратното – почивните дни се увеличат с още два, три или четири годишно, в зависимост от това, колко празниците се падат в събота или неделя. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването „Здравей, България“ по Нова тв. Велев припомни, че четирите работодателски организации са се обърнали преди време към парламентарните комисии по икономика и по правни въпроси с предложение да бъде премахната разпоредбата в Кодекса на труда, според която Министерски съвет има правомощия да размества почивните дни през годината.
„Този текст трябва да отпадне, за да се спре с административната практика да се сливат празниците във вторник и четвъртък с уикенда и после да се отработват в събота. Това води до загуби за икономиката“, посочи Велев. „Практиката сочи, че не се и възстановяват хората, а по-скоро се изнервят в дългите опашки по магистралите. В събота не се работи добре, а само един ден почивка при 6-дневна работна седмица не е достатъчно за възстановяване“, обясни председателят на АИКБ.

В проектозакона на МТСП обаче спорният текст не е премахнат, но за сметка на това е добавена нова разпоредба, според която, когато официалните празници се падат в събота или неделя, се почива и в първия работен ден след тях. „Ако това се приеме, всъщност почивните дни ще се увеличат средно с 3 дни през годината. Един вид отпуската ще е 23 дни, а не 20“, заяви Васил Велев. „Намалението на работните дни с 3 дни в годината означава около 1% по-малко произведен брутен вътрешен продукт, 360 млн. лв. по-малко приходи в бюджета и 1% по-ниска годишна заплата „, посочи още Велев. Той припомни анкета на АИКБ, проведена сред членовете й, според която 65% от фирмите са категорично срещу сливането на празниците с уикендите и само 12% подкрепят тази практика.

„Настояваме през годината да се почива тогава, когато е празник, и да се работи, когато е делник. На централно ниво не трябва да се прави нищо друго, но ако по места колективите искат да почиват повече дни, да го направят за сметка на отпуските“, казапо Нова тв Васил Велев.

АИКБ е изпратило отрицателно становище до Националния съвет за тристранно сътрудничество по предлаганата от МТСП промяна в Кодекса на труда.

 

You may also like...