Започва вторият международен интерактивен радио фестивал за класическа музика Тримонтиада

От днес в продължение на три поредни петъчни вечери ще се проведе вторият Международен музикален интерактивен радио фестивал Тримонтиада. Всички събития са от 20 часа в Първо студио на Радио Пловдив, разказва в аванс Галина Врачева, художествен ръководител и интендант на форума. След броени минути стартът  на класическите петъчни вечери ще дадетемата: Любимото пиано и цената на тази любов. Алесандро Бианки, Салваторе Тироне, Леонардо Невари, Федерико Ферлито, Даниеле Занги и Роберто Манино – млади италиански пианисти лауреати – представят съвременния облик на концертиращия пианист с произведения на Моцарт, Лист, Скрябин и Прокофиев, импровизация в ефира на честотите на радио Пловдив. Участие ще вземе и младежки камерен оркестър “Франк Мартен Плейърс” с диригент Виолета Стоянова.
В телефонно включване в ефир ще прозвучи разговор с журналисти от радио ФРАНС МУЗИК и мениджъри за класическа музика.

Идният петък – 25 ноември – темата е: Обичате ли Брамс или предпочитате Хертел? Виолончелистът Томас Гросенбахер от Цюрих и композиторът Паул Хертел от Виена гостуват на радио фестивала “Тримонтиада”. Те обещават едно уникално и незаличимо преживяване на сетивата. В партньорство с пианистката Галина Врачева ще бъдат изпълнени безсмъртните произведения на Роберт и Клара Шуман, Йоханес Брамс и Паул Хертел. Дискусията относно историческата и съвременната класическа музика ще търси къде са интересите на слушателите.  Почетни гости ще бъдат журналистите от БиБиСи Лондон, а по телефона ще слушаме интервю с музиканти от Виенската Филхармония.

На 2 декември темата е: Ранно откриване на музикални дарования у децата и трудната роля на техните родители. Музицират деца от Русия, Швейцария, България и приятелите им от младежки камерен оркестър “Франк Мартен Плайърс” . Разговор за меценатството със специалният гост на вечерта Анита Хамер от Швейцария, с дългогодишна благотворителна дейност за детски домове и клиники в България.
С директно включване по телефона в интервю ще чуем ръководителя на Факултета за ранни дарования към Консерваторията в Амстердам.

Формата на фестивала, за който F2F TV ви разказа и миналата година, е иновация за България и Пловдив. Всички зрители в студиото имат възможност да задават въпроси на гостите.

на снимката: Галина Врачева, художествен ръководител и интендант на Тримонтиада

Може да харесате още...