Наемане на стари служители – едно от решенията на проблема за свободните работни места у нас

„Последното ни изследване за недостига на таланти показва, че цели 62% от работодателите в България не могат да запълнят свободните си работни места, което има сериозно отражение върху техния растеж и финансови резултати“. Това разказва Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България, Сърбия и Хърватска, част от ManpowerGroup (NYSE: MAN). Компанията е световен експерт в областта на работната сила  и в продължение на 70 години създава новаторски решения за човешкия капитал. Като решение на проблема, който не е само у нас, а в целия свят, се посочва обръщането на работодателите към по-възрастните кадри или към техни бивши служители. „Защото те имат уникални умения, с които да допринесат за успеваемостта на еднократен проект или в дългосрочен план. Разнообразието от поколения е повече от наложително да се случи и в България, защото е доказал ефективността си инструмент за конкурентоспособност,“ смята Василева. 

Успешните работодатели признават, че е важно да имат специфична за техния бизнес стратегия, за да култивират този огромен и изключително опитен източник на таланти. В новия си доклад „Отново на работа: служителите-бумеранг“ ManpowerGroup Solutions предлага няколко стратегии за създаване на източник от „служители-бумеранг“, сред които:

1. Отворете вратата, преди да са си тръгнали. Посявайки зрънцето на бъдеща почасова работа сред служителите, които скоро ще се пенсионират, отваря вратата за потенциални възможности по-нататък. Работодателите, които първи дадат гласност на тази идея, ще наредят компаниите си на челните места в списъка на връщащи се на работа таланти.

2. Използвайте препоръките. Предлагайте стимули на неработещите да препоръчват други потенциални служители – това също може да бъде начин да използвате нишови таланти от конкурентни организации.

3. Създайте структури с поощрения и подчертайте гъвкавостта. Гъвкавостта е толкова важна, колкото е заплащането при наемането и задържането на „служителите-бумеранг“. Поетапното пенсиониране (постепенно намаляване на седмичните работни часове или броя отработени седмици за даден период от време) също може да бъде печеливша стратегия и за двете страни.

4. Изнесете тази дейност. Днес специалистите „Човешки ресурси“ са изключително натоварени и се сблъскват с много трудности при създаването на общности от таланти. Пенсионерите могат да се окажат особено предизвикателни като група с много свободно време, които да не могат да бъдат намерени на обичайните места за търсене на кадри. Специалистите, които знаят как да общуват с училища, асоциации от завършили студенти и други мрежи от по-възрастни кандидати, са открили един безценен начин да достигнат до неработещи пенсионери. Аутсорсингът може да осигури и буфер на международните корпорации, които търсят подкрепа за своите практики за подбор на пазари без държавни протекции.

5. Традиционни формати на интервюиране. Хората, за които възрастта е едно от трите най-големи кариерни предизвикателства, предпочитат интервюта по телефон или лично вместо видео интервюта (напр. по Skype). Независимо дали това се дължи на лично неудобство с новите технологии или на стеснителност заради визуалните ефекти от остаряването, специалистите по подбор на персонал, които искат да създадат комфорт на „служителите-бумеранг“ по време на интервюирането, трябва да се фокусират върху по-традиционни формати, когато е възможно това, тъй като те ще дадат възможност на кандидатите да блеснат.

ManpowerGroup България има офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна.

You may also like...