Нобелистът за икономика Джоузеф Стиглиц на български в “Еврото”: може ли Европа да просперира без обща валута

Конкретни стъпки за промяна на правилата на икономиката и политиката, за да може Европа да постигне до-добре разпределено благоденствие, засилена демокрация и социална сплотеност – това разглежда в книгата си „Еврото“ (ИК „Изток-Запад“) носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц.  Пътят, според него, минава през коренни промени на еврозоната и еврото. Авторът посочва три възможни посоки – фундаментални реформи в структурата на еврозоната и политиките, налагани на страните членки; добре организиран край на експеримента с единната валута или една смела нова система, наречена „гъвкаво евро“. За да ги мотивира, Стиглиц анализира причините за финансовата криза в Европа, полемизирайки със защитниците на строгите икономии. 

Приветствано от архитектите си като лост, който ще сплоти Европа и ще спомогне за благоденствието на нациите, еврото в действителност направи точно обратното, казва нобелистът. Както убедително изтъква Стиглиц, кризите разкриха неговите недостатъци. Стагнацията на европейската икономика и мрачните изгледи пред нея са пряк резултат от фундаменталните проблеми, свързани с използването на една обща валута от разнородна група държави. Според Стиглиц еврото е сбъркано по рождение, тъй като икономическата интеграция изпреварва политическата. Настоящата структура, смята той, по-скоро насърчава раздалечаването, отколкото сближаването на държавите. Въпросът тогава е: може ли да бъде спасено еврото?

Въпросите в книгата са болезнени, но важни и от отговорите, които ще се намерят, зависи оцеляването на Европа. Преводът от английски е дело на Елена Филипова. Оформлението на корицата е на Марио Йорданов.

stiglitzДжоузеф Юджийн Стиглиц е американски икономист, професор в Колумбийския университет, роден на 9 февруари 1943 г. Председател е на Съвета на икономическите съветници и главен икономист на Световната банка. Носител е на Нобелова награда за икономика през 2001 г. и на медал „Джон Бейтс Кларк“. Определян е като един от четиримата най-влиятелни икономисти на нашето време, а през 2011 г. „Тайм Магазин“ го поставя в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света. Основните въпроси, които са в центъра на вниманието на Стиглиц, са причините за неравенството, дискриминацията и безработицата.

Може да харесате още...