Една нощ с щатския долар

Хронология на изборите в САЩ през призмата на форекс и фючърсния пазар

гост автор: Стефан Трашлиев,  списание Трейдър

Да се пише за финансовите пазари на следващия ден е едно доста фриволно и напълно безопасно занимание, защото е доста лесно да намериш някакво обяснение на това, което вече се е случило. Но ако събитията на форекс в нощта, когато се избираше президент на Съединените щати, бяха сравнително лесно обясними, то следващият търговски ден внесе пълно объркване дори и за най-закоравелите анализатори.
Далеч преди изборния ден коментаторите очакваха силни реакции на редица финансови инструменти, в т.ч и на валутните двойки с участието на щатския долар. Предвид моето фокусиране върху валутите, които се търгуват като фючърсни контракти, динамиката на форекс пазара през изборната нощ определено представляваше интерес за мен. Предварителното очакване, създадено от анализаторите, беше, че щатският долар ще поскъпва при победа на Клинтън и ще поевтинява при надмощие на Тръмп. Реалността обаче (за пореден път) не възпроизведе очакванията.

През целия изборен ден валутните двойки с участието на щатския долар се зареждаха с очакване и не реализираха някакви значими движения. Към края на изборния ден обаче в някои от тях щатският долар започна да поевтинява. Това беше особено ясно изразено в USDCAD, NZDUSD и AUDUSD, които поскъпваха. Валутната двойка EURUSD обаче продължи да се движи на юг или, иначе казано, еврото продължи да отстъпва през щатския долар. Тези настроения на пазарните участници се запазиха до момента, когато най-източните щати приключиха изборния ден. Появиха се и първите резултати.

Преди да продължа с хронологията на изборната нощ, нека да дам някои най-общи разяснения за това как се отчитат резултатите от гласуването в САЩ. Във всеки един от щатовете кандидатът с най-много гласове получава определен брой електорални вота, които формират неговия резултат и за окончателен победител в изборите се обявява този от претендентите, който успее да достигне или да надмине 270 вота. Важно е да се уточни, че всеки един от щатовете има различна „тежест“ за формиране на кандидат президентския резултат – гласовете, които носят някои щати са само по 1, докато от Калифорния те са цели 55. Приключването на гласуването от изток на запад и натрупването на гласовете за кандидатите наблюдавах в напълно реално време на уеб страница за политика и политически новини.

Щатският долар „танцува“ в ритъма на изборните резултати

След преброяване на резултатите в някои от западните и в доста от централните щати, Тръмп поведе в междинното класиране. Щатският долар във валутната двойка EURUSD реагира както се очакваше от него и започна да поевтинява. Драстично нараснаха като брой и декемврийски фючърсни контракти за евро. За периода от 4:00 до 4:30 на фона на поскъпването на единната европейска валута бяха сключени повече от 37 хиляди контракта. В същото време посочените по-горе валутни двойки, USDCAD, NZDUSD и AUDUSD, реагираха по точно обратния начин – в тях щатският долар пое в обратната посока и започна да поскъпна. За тези валутни двойки сякаш не Тръмп, а Клинтън водеше в резултата. Подобни разминавания трудно могат да се обяснят, но са сигнал за внимание, че настроенията на пазарните участници не са еднопосочни.
В много от щатите битката между двамата претенденти беше много оспорвана. Във Флорида например Тръмп и Клинтън се движеха с по-малко от процент разлика помежду си до самият край на преброяването и напълно закономерно пазарът реагираше след оповестяването на резултатите, особено когато електоралните точки са повече като брой. От Флорида Тръмп получи 29 вота.

Предварително много от анализаторите оприличаваха изборната нощ в Съединените щати на Brexit и предупреждаваха за голяма волатилност. За разлика от британския референдум обаче, където резултатите бяха неочаквани и оповестени изведнъж, битката на претендентите за Белия дом се случваше пред очите ни, а неочакваното се формираше постепенно и поради тази причина нямаше драстични сътресения. Въпреки това във всеки един момент можеше да настъпи диаметрална промяна, а за мен това означава само едно – стой далеч от пазара. В ситуации на голяма неопределеност, структурният анализ, който напоследък използвам, НЕ ми дава достатъчно ясна представа за динамиката между търсенето и предлагането. А и все още нямаше „отговор“ от щата с най-голяма „тежест“ и неговата воля можеше да доведе до обрат в подреждането на кандидатите.

Прескачам период от няколко часа, за да продължа в 9:00 българско време. Макар западните щати в т.ч. и Калифорния да бяха предпочели Клинтън, Тръмп бе само на няколко вота от победата. Въпреки че новият президент вече бе на 99% сигурен, валутните двойки с участието на долара не демонстрираха особен ентусиазъм и по-скоро се държаха обратното на „очакваното“ от тях. Това особено ярко пролича след окончателната победа на милиардера, а след отварянето на Лондон в 10:00 българско време еврото и паундът драстично поевтиняха. Тази тенденция продължи през следващите часове на европейската сесия и дори се засили през новия търговски ден в Съединените щати. Подобно драстично противоречие в поведението на валутните двойки е още един сигнал за внимание!

Не слушай какво говорят, а гледай какво правят

Мога да ви уверя, че горното с пълна сила важи и за финансовите пазари. Макар че формирането на цената става напълно обективно, на базата на търсенето и предлагането, абсолютно неуместно е да се счита, че това се случва логично и справедливо. А резултатите от търговския ден след изборите напълно красноречиво го потвърдиха. „Нарисувано“ върху графиката на най-популярната валутна двойка EURUSD по нищо не може да ви подскаже кой от двамата е спечелилият кандидат.

Шеговито и сериозно казано, изборът на Тръмп подейства като малко цунами на финансовите пазари. И това твърдение съвсем не е препратка към нрава на новия американски президент. Казвам го само като индивидуален трейдър, който помни японското цунами. Тогава за броени часове в нощта на бедствието японската йена бързо и значително поскъпна, след което също така бързо се върна на изходно положение.
Такава е сега ситуацията и при валутната двойка EURUSD.

Ако човек закрие с ръка шипа от изборната нощ и следващия ден, спокойно може да приеме, че нищо не се е случило. А ако се довери на очакванията на анализаторите, с пълно основание може да предположи дори, че Клинтън е победила в надпреварата, тъй като в крайна сметка, след падение и възход, доларът в крайна сметка поскъпна срещу основният си съперник еврото.

Използвам случая да напомня, че финансовите пазари НЕ са създадени, за да могат трейдърите да станат Сороси. Дори напротив – стотиците милиони малки участници са храна за големите финансови акули. За поддържането на този модел се прилагат всички възможни средства, в т.ч. и цялото говорене, което да създаде настроения и нагласи за пазарно поведение.
От доста време щатският долар поскъпва, но тази тенденция все повече показва признаци на изчерпване. Вече няколко месеца наред обаче говоренето е в подкрепа на продължаване на поскъпването. В този дух са и очакванията са повишаване на лихвените проценти от страна на ФЕД, които месец след месец се отместват все повече напред във времето. В този коловоз бяха и предизборните прогнози. Клинтън трябваше да даде рамо на долара, а хулиганът-милиардер да намали неговата стойност.
На пръв поглед изглежда напълно логично и лесно да се възползваш от прогнозите за поскъпване и започнеш да купуваш. Ако си голям играч обаче, за да купуваш с обеми от стотици милиони долари, трябва да имаш същия обем пари и от отсрещната страна – за да купиш, някой трябва да ти продаде. Сигурен съм, че вече се питате: Кой продава на многобройната армия от малки играчи противно на шумно разгласяваната прогноза?

С горния риторичен въпрос съвсем не искам да навляза в жанра на световната конспирация, а просто да насоча вашето внимание към същината на финансовите пазари, където по-успешно може да спечели от неочакваното, отколкото от това, което публично е прогнозирано. Затова не носи успех тактиката да правим като всички, за да успеем, трябва да имаме някакво предимство пред останалите. Това предимство обаче не могат да бъдат традиционните знания и четене на графиката. Във всичките книги от поредицата „Уроци на трейдъра милионер“ на десетки места съм написал, че ако искаш да печелиш от собствените си пари, непременно трябва да мислиш със собствената си глава. Само там се намира предимството, с което можеш да успяваш на пазара!trader-foto

Не се наемам да отгатна какво предстои на пазара, но сътресението през изборната нощ и на следващия търговски ден ме кара да бъде подозрителен към това, което е видно върху графиката. Пазарът няма да игнорира такова значимо събитие като избора на милиардера за президент, но пък и не е склонен толкова очаквано да се подаде на неочакваната победа на Тръмп. Затова аз лично гледам да си запуша ушите за говоренето и прогнозите, а чакам да видя действията на големите пазарни участници… след като сътресението отшуми.

Изводи от структурен анализ на валутната двойка EURUSD

Макар и да е съпроводено с големи обеми, постъпването и поевтиняването на валутната двойка EURUSD, не изглежда да е захранено от големите корпорации. Големият брой контракти, за които споменах, че бяха изтъргувани в малките часове на изборната нощ, най-вероятно принадлежат на много на брой дребни спекуланти, защото те очевидно изчерпаха своите ресурси, не бяха в състояние да поддържат възходящото движение на двойката, оказаха се в капан и в края на деня бяха на минус.

finanse

През целия наблюдаван период не се забелязва наличие и на крупен корпоративен капитал. Тези играчи обичат цената да се движи в тесен интервал и там постепенно и незабелязано да наберат голяма позиция. Обемът за деня е разхвърлян в един голям ценови диапазон, а това не е присъщо за търговията на големите играчи. Крупният капитал предстои да влезе в играта. Чакаме го и се включваме в неговата посока.

 

 

Може да харесате още...