Oткриват стоянка за електронно зареждане на автомобили в Пловдив. Ще се превърне ли в първия бг град за производстводство на електромобили?

Пловдив има всички предпоставки да се насочи към Хармони и големия шанс да се превърне в първият български град, производител на електромобили – както за вътрешно потребление, така и за износ. Това е възможност, за която разказа Камен Василев, член на Борда на организирано от Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) и координатор за България на проектите MOBY. Днес MOBY откриват под тепетата първата зарядна станция от мрежата на Елдрайв като представят и електромобилния си проект. Събитието се съпровожда и с пробно каране на различни марки електромобили.
Регионът на Пловдив има високо ниво на развитие на индустрията, като важна роля играе автомобилостроенето. Автомобилостроенето, преработвателната промишленост и производството правят 50 процента от местната икономика. „Районът вече е готов да направи втората крачка – към сглобяване на краен elektromobil2продукт, надграждащ вече наличните производства на компоненти и подсистеми. Деветте общини около Пловдив, шестте индустриални зони и деветте висши учебни заведения могат да са основата на бъдещия електромобилен скок на Пловдив“, казва Камен Василев, член на Борда на БАЕПС и координатор за България на проектите MOBY. “Това може да се случи само четири години, след като в Града под тепетата бе открита първата зарядна станция за електромобили”.

Проектите MOBY се изпълняват с европейско финансиране от консорциум на организации от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния, както и БАЕПС от България. По PLUS-MOBY е разработен и вече тестван Хармони (Harmony) – нискобюджетен миниелектромобил, а FREE MOBY работи за подобряване на неговата енергийна ефективност чрез включването му в енергосистема, управлявана от умни мрежи (smart grids).

 

Може да харесате още...