Балотаж Радев-Цачева. В сложни метеорологични условия

В сложни метеорологични условия ще е балотажът между Румен Радев и Цецка Цачева. След първия тур на президентските избори вотът на българите показа, че започва да се пробива партийното гласуване с мажоритарно. Независимият Румен Радев, подкрепен от БСП, но фигуриращ в бюлетината без партийната абревиатура, спечели (по предварителни данни) с мнозинството на избирателите в София, Пловдив и други големи областни градове. Малките градове дадоха по-силен вот за кандидата на управляващата партия. Пак по предварителни данни от праралелните преброявания на няколко агенции Румен Радев е с преднина от около 3% пред Цецка Цачева. След мъгливия ден и опашките пред избирателните секции на много места в страната и в чужбина премиерът Бойко Борисов каза пред медии: Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори, ние излизаме от управление.

Ето и коментарите на състезателите за президент в очертаващата се също така мъглива седмица. Първокласният пилот заяви, че не влиза в преговори с партийни централи и че на балотажа разчита на всички граждани. Първата жена председател на Народното събрание призова избирателите да помислят за това какво ще доведе един пореден експеримент на ДПС и БСП. Така и двамата очертаха полето, в което ще водят кампанията си през балотажната седмица. Единият – без стена между партиите. Другият с ясно посочена партийна бразда.

И ако до балотажа дебатът за предсрочните избори измести президентския дебат, то ни чака наистина седмица с битка в изключително “сложни метеорологични условия”. Кой и как ще се справи – предстои да видим идната неделя.

Днес и следващият понеделник обаче ще е щастлив ден за българските ученици и учители. Те няма да са в класните стаи.

Може да харесате още...