Две книги – за средновековните български облекла и за тамплиерите у нас – набират средства за талантливи пловдивски деца

Две книги ще набират средства за талантливи пловдивски деца – „Възстановки на средновековните български облекла“ от Калина Атанасова и „Рицарите тамплиери в историята на България“ от Красимир Джамбазов. Изданията са на пловдивския клон на Ордена на рицарите Tамплиери – Командерия „Улпия“ с командер Росица Касабова – и ще бъдат представени за първи път този вторник, 8 ноември, от 18:30 часа в Арт Галерия Музей Филипополис в Пловдив. С лепта от продажбата на книгите ще се попълни фонда за подпомагане на децата, участващи в третия конкурс за есе и рисунка на тема „Рицарят в мен“ през декември.

„Всяка година, откакто правим това състезание, даваме стипендии на деца – между 1000 и 1500 лева на ученици от 4 до 8 клас.“ – разказва в аванс Росица Касабова. В конкурса за миналата година са се включили 10 училища, а 5 деца от Пловдив са били класирани за националния кръг на надпреварата.  “Книгите, продажбата от които ще подпомогне тази година набирането на средства за подкрепа на младите таланти, са с историческа насоченост, защото – наред с изкуството, традициите и културата, историята е фокусът, който води дейността на нашата Командерия”, допълва още Касабова.

tamplieriНа официалното представяне на книгите ще присъства авторът на „Рицарите тамплиери в историята на България“ Красимир Джамбазов, който ще разкаже за проучванията си по време на написване на творбата. „Възстановки на средновековните български облекла“ от Калина Атанасова ще бъде представена от журналиста на F2F TV Екатерина Костова.

Командерът на „Улпия“ Росица Касабова кани на представянето на книгите и на чаша вино от Вила Винифера пловдивчани с интерес към историята и тези, които желаят да подпомогнат фонда за талантливи деца на пловдивския Орден на рицарите Tамплиери.

Може да харесате още...